OddMix IconOddMix KAPCSOLÁSOK - DETEKTOROS RÁDIÓ 

A kristály detektor tüs dióda RF egyenirányitó a modern elektronika kezdetei

OddMix.com - Kristály detektor technológia - TN080612H - Nagy Károly
1. Ábra. Pirit detektor kristályok [6 KB]
1. Ábra. Pirit detektor kristályok

Legtöbben azt gondolják hogy a félvezetök a jelenkori legfrissebb tudományos kutatás gyümölcsei. Semmi sem áll távolabb ezen hiedelemtöl, ugyanis a szerény dióda amely az egyik legnagyobb számban elöállitott félvezetö melyet bármely technológiai társadalom bármikor gyártott, egy jó évszázaddal megelözte a jelen fejlett elektronikai korszakot. De még az elektroncsövek korát is jó pár évtizeddel megelözte. Az 1-es Ábra. pirit detektor kristályokat mutat amely az egyik legjobb kristály detektorokhoz használt alapanyag.

Pirit kristály - kapható az OddMix webhelyen. Egy három kisebb kristályból álló csomag 6 $ (USD dollár) szállitással együtt. A kristály itt rendelhetö.

A legelsö rádió vevö készülékek mind az állitható tüs kristály detektor az ösdióda felhasználásával készültek. A kristály detektor volt a mai modern tüs dióda korai elödje. A kristály detektor diódára azért volt szükség hogy elválassza az alacsony frekvenciás hanghullámokat a magasabb frekvenciájú hozdozó rádió hullámoktól.
2. Ábra. Tüs dióda metszete [2 KB]
2. Ábra. Tüs dióda metszete

A kristály detektorok, mint minden egyéb technikai eszköz, több évtizedes fejlödésen mentek át. A korabeli kisérletezök a korai rádióamatörök és gyári kutatók sokféle különbözö anyagot próbáltak ki. Lásd a Jól használható kristály detektor anyagok listája rádiótechnológia 1925-böl.

Mint a neve is jelzi, a dióda egy kétpólusu egyenirányitó alkatrész. És a kristály detektor ugyanígy egy két pólusú egyenirányitó alkatrész. A lényeges különbség a mai kapható diódák és a kristály detektor között as hogy mivel a dióda gyárilag zárt alkatrész, igy azon többnyire semmilyen érintkezö állitgatás nem lehetséges.

Ezekböl a szerény kristály detektorokból származtak a jelenleg gyártott elképesztöen nagy változatú diódacsalád tagjai. Mint a közel sem teljes táblázat jól érzékelteti, a diódák több kategóriában kerülnek felhasználásra.

  1 - Általános használatú univerzális diódák - több különféle célra használhatók
  2 - Referencia diódák - többnyire Zéner, lavina és hömérséklet kompenzált diódák
  3 - Kapcsolódiódák - számtalan fajtája létezik, ez a legnagyobb csoport
  4 - Fotó diódák - ez a csoport tartalmazza a nagyon erösen fejlödö napelemeket is
  5 - Alagút diódák - ismert mint Asaki dióda is. Legtöbbet a mikrohullámú ipar alkalmaz
  6 - Varaktor vagy kapacitásdiódák - rádió és elektronika használja rezgököri hangolóelem
  7 - Teljesítmény egyenirányitók - mindenütt az iparban és elektronikában használják 
  8 - Túlfeszültségvédö diódák - ezek nam annyira gyakoriak a kisérletezök között
  9 - Termoelektromos diódák - Peltier és speciális átmenettel rendelkezö eszközök
  10 - Különleges diódák - Schottky, PIN, egyéb ami a többi kategóriákban nem szerepel

Konstrukciójuk alapján, a diódák általában és jelenleg mindíg egy vagy több PN átmenettel rendelkezö alkatrészek. Ezek a tipusok lehetnek, de nem kizárólag, tüérintkezös, növesztett rétegdióda, mésza (Mesa), planáris vagy epitaxiális tipusú átmenettel rendelkezö diódák. Kezdetben a diódák többnyire mint a kristály detektorok pont vagy tü érintkezösek voltak. A 2. Ábra egy tüs dióda metszetét mutatja. Az ilyen pont érintkezös "Macskabajusz" diódákat alacsony kapacitásuk és magas frekvenciás elektronikai tulajdonságaik miatt még mindig gyártják és gyakran alkalmazzák.


Vissza a fölapra
Google
 
Copyright © 2015 Nagy K - http://www.OddMix.com - Minden jog fenntartva
Lap Frissitve: 2015-01-01 - - Privacy Policy - Lap Térkép - Support